TOP 1.1.2 – Inkubátorház

 TOP-1.1.2-16-BK1-2017-00002 Inkubátorházak fejlesztése – Inkubátorházak kialakítása – Zöldségfeldolgozó Mátételkén

Projektzárás

 2021. május 31.

 

Mátételke Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-1.1.2-16-BK1 – Inkubátorházak kialakítása című felhívásra. Az 40 000 000 forintos, vissza nem térítendő uniós forrás keretében zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létesült a településen.

A község régóta küzd demográfiai, gazdasági és társadalmi problémákkal. Egyre nő a szegénység, a kiszolgáltatottság, csökken az ingatlanok ára, nő a használaton kívüli épületek száma, mindezek pedig a település elnéptelenedését helyezik kilátásba. Ezen problémák orvoslására a település vezetése sikerrel pályázott egy önkormányzati tulajdonú, inkubációs zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem létrehozása érdekében.

Az üzem egy meglévő, használaton kívüli, varrodaként üzemeltetett épületben kapott helyet. A varroda épületét felújították, a célnak megfelelően átalakították, zöldségfeldolgozó üzemnek megfelelő műszaki tartalommal ellátták. Kicserélték az utcai nyílászárókat, belső építészeti átalakítások történtek az üzem műszaki terveinek megfelelően. A szükséges helyeken kicserélték a belső vakolatot, kiépítették, illetve átalakították a belső vízhálózatot, kiépítették a villamosenergia hálózatot, ezentúl hidegburkolás és belső festés-mázolás történt.

A projekt keretében a szükséges géppark beszerzése, beszerelése és beüzemelése is megtörtént, így az üzem várhatóan 2020 nyarán megkezdi működését. A beruházás célja azoknak az induló vállalkozásoknak a támogatása, lehetőséghez juttatása, amelyek a helyben megtermelt zöldségek és gyümölcsök feldolgozását vállalják. Ezzel a fejlesztéssel a korábbi évek közfoglalkoztatási programjaiban részt vevők is új munkahelyekre számíthatnak, az önkormányzat pedig elejét veheti a település elnéptelenedésének. A nem is olyan távoli elképzelések között szerepel, hogy a kezdetben önálló termelő és kereskedő egységekből létrejöjjön egy helyi gazdasági láncolat, mely hosszútávon is fellendítheti Mátételke gazdaságát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


+ 6 = nyolc

Hírek, események és képek településünk életéből.